Sejak gua berkecimpung dalam arena makan makan ni , gua punya top ten peberet konpem konpem pulut durian . Kalau musim durian memang mak gua akan masak pulut buat makan dengan durian . Kata orang lama lama kalau makan durian mesti ada pulut sebagai regu . Kalau ratah durian saja tak rasa nikmat hidup . Orang kata bukan gua kata . Gua tak ilmiah sangat nak keluarkan teori pemakanan . Gua bukan pandai macam dafi .
Benda asas dalam pembuatan pulut durian mestilah durian itu sendiri . Kalau tiada anatomi durian masakan wujud nama pulut durian . Ye dak . Kalau nak beli durian tu mesti beli yang terbaik . Maksud terbaik kat sini merangkumi buah yang banyak isi, gebu serta molek dipandang, kaler kuning kuning terang dan harga yang murah . Saiz buah itu optional . Kalau beli yang besar tapi isi macam setan tak guna jugak . Nak cari buah yang murah dan elok kita kena tahu sejarah buah durian . Kita kena rujuk buku buku lama mahupun hikayat hikayat lama yang menceritakan tentang kehebatan durian itu sendiri . Faktor penjual juga penting bagi jatuh bangun harga durian . Lagi bagus kalau yang jual tu gadis kiut . Bukan apa, senang nak mintak diskaun dua puluh persen . Untung untung dia selit nombor telipon kat celah kulit durian tu . Rezeki tu . Haaaaaaa
Gua sebenarnya nak sambung cerita pasal apa itu pulut sebenarnya . Macam mana pulut berhibernasi . Taraf pendidikan pulut . Kehebatan pulut pada pandangan barat . Tapi mata gua dah rabak . Jadi lain kali gua sambung cerita macam mana Abang Pul ni boleh mengorat Cik An lalu menghasilkan sejenis makanan yang sinonim dengan dunia Melayu itu sendiri.
Selamat malam.

Sekian..Assalam